Dit keer gaan de verkiezingen in Amsterdam net iets anders dan de vorige keer. Amsterdammers brengen namelijk voor het eerst hun stem uit in het nieuw bestuurlijk stelsel. De grootste verandering is dat bewoners zich verkiesbaar konden stellen voor hun woongebied zónder dat zij lid hoeven te zijn van een politieke partij. U kiest op 21 maart een kandidaat voor de gemeenteraad van Amsterdam én een Amsterdamse buurtbewoner voor de stadsdeelcommissie als vertegenwoordiger van uw woongebied.
Eén van de kandidaten is Lise van de Kamp:

 "De Gewone Bewoner staat voor politieke onafhankelijkheid en inspraak bij gemeentelijke beslissingen, met steeds als uitgangspunt: Het belang van de bewoners in de Binnenstad van Amsterdam, met een no nonsens mentaliteit en een positieve invalshoek.

Liefde voor de stad is de drive van waaruit Lise van de Kamp, en dus De Gewone Bewoner, zich in wil zetten, voor een stad die zijn gezelligheid en schoonheid behoudt en niet wordt ondergesneeuwd door economische belangen. Een stad waar plaats is voor iedereen, maar met de focus op de belangen van de bewoners die hier permanent verblijven. Een stad waar ook de middeninkomens kunnen wonen en werken.
Aandachtspunten:
1.Trottoirs voor de voetgangers; fietsen scooters en obstakels verplaatsen
2. Woningen voor middeninkomens
3. Bescherming van kleine beeldbepalende winkels d.m.v. speciaal fonds."

Over dit laatste punt schreef Lise deze brief, gericht aan het gemeentebestuur:

Red de beeldbepalende bedrijven in de binnenstad van Amsterdam
Kleine authentieke winkeltjes, ambachtelijke bedrijfjes en gezellige bruine kroegen, dreigen het onderspit te delven in de strijd om de vierkante meters in de binnenstad. De één na de ander verdwijnt om plaats te maken voor de zoveelste min of meer toeristische winkel, bijzondere sapjeszaak of concept store. De stijgende huurprijzen maken hun voortbestaan, vaak na vele tientallen jaren, niet langer mogelijk. Gemeentebestuur, doe hier iets aan ! Help de authentieke Amsterdamse winkels en bedrijfjes te overleven en zorg voor diversiteit in het straatbeeld, door deze beeldbepalende zaken de helpende hand te reiken.

Hoe? Domweg door deze bedrijven financieel te ondersteunen met een subsidie. Subsidie die weggehaald wordt bij de bedrijven die enkel en alleen aan toeristen leveren. Hef toeristenbelasting op kaaswinkels, nutella shops, wafelbakkerijen en souvenirshops. Ze profiteren immers van de groei van het toerisme in de stad. Doe deze heffing in een grote pot en richt een Amsterdams Fonds voor Authentieke Bedrijven op.

Amsterdam kent al vele jaren het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Getalenteerde musici, bijzondere kunstprojecten en kwalitatief goede bandjes die willen optreden, kunnen hier jaarlijks een subsidie aanvragen om de Amsterdammers te verrijken met hun kunst. Veel van deze kunstvormen zouden zonder deze subsidie niet zelfstandig kunnen draaien. Ze gebruiken de subsidie voor het betalen van oefenruimte, huren van een zaal voor optredens of het aantrekken van professionele ondersteuning. De AFK kent vaste regels en een Raad die bepaalt wie wel en niet voor de subsidie in aanmerking komt.

Een nieuw Fonds zou op dezelfde wijze kunnen werken voor de beeldbepalende winkels en bedrijfjes in de binnenstad. Toetsen op authenticiteit,  ouderdom, beeldbepalend voor de straat, voldoen aan een behoefte voor de buurt enz. Het is allemaal door een Raad te bepalen en vast te stellen. Voorkom dat leuke winkeltjes noodgedwongen moeten sluiten, zoals de kaarsenwinkel in de Reestraat, de knopenwinkel aan het Singel en de Mof op de Haarlemmerdijk.  Maar ook de kleine ambachtelijke slagerij of viswinkel die zich niet richt op ‘ Fish en chips’ .

Iedere Amsterdammer kan zo een aantal winkels en bedrijven in zijn buurt opnoemen, waarvan hij vindt dat ze behouden moeten blijven. Het is dan aan het Fonds om hieruit de juiste keuze te maken, een subsidie te verstrekken en eisen te stellen aan het behoud van de authenticiteit van dit bedrijfje. Op deze wijze kan worden voorkomen dat de straten in de binnenstad veranderen in een eenheidsworst, gericht op de nieuwe hippe (vaak tijdelijke) bewoners en zonder toegevoegde waarde voor de vaste bewoners van de binnenstad.

Gemeentebestuur, richt zo’n Fonds op en help de kleine winkels en bedrijfjes te overleven in onze mooie stad. Het behoud van deze zaken is het behoud van het kloppend hart van Amsterdam !


Lise van de Kamp is bewoner van de Westermarkt en lid van Grachten9+.

Als 18-jarige vanuit Ermelo (Veluwe) is ze vertrokken naar Amsterdam om daar te wonen en werken. Ze is werkzaam geweest als ondernemer, als journalist en als uitgever. Over enkele maanden gaat Lise met pensioen en ze heeft de behoefte zich in te zetten voor de binnenstad uit liefde voor Amsterdam. Lise wil de oproep van burgemeester Eberhard van der Laan beantwoorden.

De Gewone Bewoner, stadsdeel Centrum-West. Lijst 37

Dit is een link naar alle kandidaten voor de stadsdeelcommissie Centrum West