Oudejaarsnacht in Amsterdam vieren is zo populair, dat de hotelkamers in onze hoofdstad dit weekend gemiddeld de duurste van Europa zijn. Ondernemers maken zich daarom handenwrijvend op voor de jaarwisseling, maar toerisme-experts zijn bezorgd.

Een blik op Booking.com maakt de complete gekte op de Amsterdamse hotelmarkt zichtbaar. Een kamer in het centrum, ogenschijnlijk ingericht met kringloopmeubilair, kost tijdens oud en nieuw 400 euro. De eigenaar heeft geen zin in commentaar en smijt de hoorn erop.

Toeristen op zoek naar een eenvoudige accommodatie moeten diep in de buidel tasten. Een overnachting in Hostelle, een hostel in Amsterdam-Zuidoost, kost komend weekend 94 euro. Voor een stapelbed op een slaapzaal.

Het is een kwestie van vraag en aanbod, zegt eigenaresse Bianca Brasdorp. De prijs wordt mede bepaald door wat concurrenten vragen. Maar is 94 euro voor een stapelbed niet wat prijzig? Afgelopen Pasen was er een 1-sterhotel in Amsterdam dat 600 euro per nacht vroeg, weet Bianca. Dan valt 94 euro nog mee, vindt ze.

Een gemiddelde tweepersoonskamer kost in Amsterdam tijdens oud en nieuw 314 euro, becijferde de Franse website Allvoyages. Daarmee laat de hoofdstad Londen en Parijs achter zich. Amsterdam Marketing heeft geen recente cijfers om de prijzen van de Franse website te staven, maar ziet wel dat de stad tijdens kerst en oud en nieuw ’aanhoudend populair’ blijft en hotels een ’hoge bezettingsgraad’ hebben, vertelt Janine Fluyt.

Hoogleraar stedelijke economie en toerisme Jan van der Borg van de Universiteit van Venetië verklaart de torenhoge prijzen in onze hoofdstad. „Het is het gevolg van de alsmaar stijgende toeristische vraag op wereldniveau en er is steeds meer behoefte aan stadsvakanties.” In Amsterdam is er bovendien ’een structureel gebrek aan fatsoenlijk geprijsde hotelcapaciteit’. „Het gevolg: hotels zijn snel volgeboekt en op de piekmomenten zoals oud en nieuw is er nauwelijks keus.”

Bij het Waldorf Astoria en het Amstel Hotel zijn tijdens oudejaarsnacht alleen nog suites beschikbaar van ruim 4500 euro per nacht. Ook de 485 vierkante meter grote The Emperial Suite in Hotel Okura is boekbaar. Kost wel 12.500 euro. En let op: de toeristenbelasting à 625 euro moet nog worden afgetikt. Daarvoor krijg je behalve de zitkamer, twee separate slaap- en badkamers en een privé-bioscoop.

Toeristen die tijdens het aftelmoment uitzicht willen op de Dam, kunnen voor 7500 euro een suite boeken in het vorige week geopende TwentySeven hotel aan de Dam. Duur? Eigenaar Eric Toren ’kan niet zoveel met dat woord’. „In Parijs kosten luxe hotelkamers tot wel twintigduizend euro per nacht. Collega’s zeggen juist dat ik veel te weinig vraag.”
Want de gasten worden ook echt in de watten gelegd, vertelt Toren. Een suitebutler staat 24 uur paraat en serveert op elk moment van de dag of nacht een à la cartemenu. En er is een incognito-uitgang voor bekende gasten die om tien voor twaalf ongezien de Dam willen oplopen om niets van het spektakel te missen.

Tijdens oudejaarsnacht is er uiteraard een uitgebreid champagne-assortiment, met ’zeer zeldzame flessen’ die 5 tot 15 duizend euro kosten. In de hal staan de dozen Moët & Chandon opgestapeld. „We hebben zoveel champagne, dat krijg je met honderd man niet eens opgedronken”, zegt Toren en laat een fles Dom Perignon van zesduizend euro zien. „Kijk er zit een lampje in het label”, vertelt de hoteleigenaar geamuseerd en drukt op een knopje aan de onderkant van de fles waardoor het label oplicht.

Hoogleraar Jan van der Borg maakt zich zorgen over het toenemend massatoerisme in Amsterdam. Volgend jaar zullen de hotelkamerprijzen tijdens oud en nieuw weer hoger uitvallen, voorspelt hij. Amsterdam moet voorkomen dat de stad een feestbestemming wordt die slechts toegankelijk is voor mensen met een dikke portemonnee of bezwijkt onder het goedkopere massatoerisme. „Aan beide kan een stad kapot gaan omdat het de ziel eruit rukt”, zegt Van der Borg.

Maar er wordt toch geld verdiend? „Op korte termijn kan je inderdaad zeggen: ’wat kan mij het schelen’. Maar op de lange termijn is het mis. We zien dat toeristen meer op zoek gaan naar authenticiteit. Als de sfeer vanwege het massatoerisme verdwijnt, dan gaan ze ergens anders hun feestje vieren.”

Het kost wat, maar toeristen hebben dat er dubbel en dwars voor over. Oudjaar vieren in Amsterdam is hot. En wat ze er dan zo leuk aan vinden? Volgens de gemeente is er bij ons voor iedereen wat te beleven. Buitenlandse bezoekers komen voor de vuurwerkshows, het Amsterdam Light Festival, de nieuwjaarsduik in het IJ, de talloze gezellige eindejaarsfeestjes die de hele nacht doorgaan en natuurlijk de ’alles kan-mentaliteit’ die kenmerkend is voor onze hoofdstad.

Er zijn veel goede feesten met een goede line-up, beaamt nachtburgemeester Mirik Milan. „De hotels gaan dan wel drie keer over de kop. Maar in tegenstelling tot Londen bijvoorbeeld zijn de drankjes hier goed betaalbaar”, ziet hij. Dat maakt Amsterdam erg aantrekkelijk om oud en nieuw te vieren. Zijn tip: het nieuwjaarsfeestje in de Warehouse Elementenstraat. Dat begint op 1 januari om 8 uur in de ochtend. „Dan kan je na het vuurwerk even gaan slapen en rol je daarna de club in.”