Sander Schimmelpenninck, Quote, 30-7-2018

Nadat de ‘alles moet kunnen’ liberalen van de Amsterdamse gemeenteraad jarenlang de Airbnbellende hebben genegeerd, doet men nu stoer met de ‘voortvarende aanpak’ die het heeft om uitwassen te voorkomen. Er is een 60-dagenregel die door Airbnb gehandhaafd zou moeten worden (!), er is een meldplicht én er zouden vele fikse boetes worden opgelegd. Probleem van al die regels is natuurlijk wel dat je ze effectief moet gaan handhaven, en dat lijkt op voorhand een uitdaging in een stad waarin elke scooter te hard rijdt en stoplichten slechts dienen als decor. 

In een onlangs verschenen brief aan de leden van de gemeenteraad over de handhaving van Airbnb van de gemeente Amsterdam vallen enthousiaste teksten te lezen over hoe het strengere beleid zijn vruchten begint af te werpen. Wie verder leest ziet echter dat het aantal meldingen maar heel matig converteert naar boetes. Na een half jaar meldplicht, die het beboeten zoveel makkelijker zou maken, staat de teller op een miezerabele 27 boetes. Dat komt omdat er nog immer een ‘heterdaadje’ nodig is om een boete uit te delen. En daarvoor zijn mensen nodig. En die zijn er natuurlijk niet, want dat kost geld. De meldingsplicht zou het makkelijk moeten maken om massa’s mensen die hun Airbnb niet melden in een oogwenk te beboeten; wanneer je zonder te melden adverteert, of een woning adverteert die niet aan de voorwaarden voldoet, ben je immers onmiddellijk in overtreding. Maar zo werkt het dus niet; er moet een hele ploeg langs, toeristen aantreffen en foto’s maken - ‘over een maand hebben we weer tijd’. Boetes worden dus nauwelijks uitgedeeld en er zijn nog altijd honderden advertenties te vinden op Airbnb die niet gemeld zijn of aan de voorwaarden (maximaal 4 mensen) voldoen.

Het einde van de brief, ondertekend door de nieuwe burgemeester Halsema, is al helemaal om droef van te worden. De schaarse opgelegde boetes worden namelijk niet betaald. Van de boetes die zijn opgelegd tussen 2010 en 2015 is slechts de helft betaald, en van de boetes in 2016 en 2017 is 'nog maar een klein deel betaald'. Dat is ambtelijk voor 'niks'. Grappig, die verkeersboete uit Leeuwarden moet altijd wel meteen betaald. De reden? Oninbaarheid, juridische procedures, incassoprocedures enzovoorts. En inderdaad, wordt er eens een serieuze boete uitgedeeld aan bijvoorbeeld sleutelbedrijf Iambnb, blijkt het niet hard genoeg en wordt er nul opgehaald. Maar gelukkig, de gemeente heeft een plan! Zo wordt er een 'dashboard bestuurlijke boetes' opgezet, 'wordt er intensiever samengewerkt' (met wie dan?) en meer ingezet op beslaglegging. 

Conclusie: de handhaving van Airbnb in Amsterdam is nog altijd een regelrechte aanfluiting. Ondanks dat het doodeenvoudig is een overtreding te constateren, is er een leger ambtenaren nodig om ook daadwerkelijk een boete uit te schrijven. Is er dan eindelijk een boete, dan wordt die simpelweg niet betaald door de overtreders. Want die weten: in Amsterdam wint degene die zich niet aan de regels houdt.